Διάταξη οικοδομικού εργοταξίου

Η διάταξη του εργοταξίου πρέπει να είναι τέτοια ώστε να διευκολύνεται η εκτέλεση όλων των απαιτούμενων εργασιών με το μέγιστο ρυθμό αλλά και τη μέγιστη ασφάλεια του προσωπικού.

Για τη καλύτερη διαμόρφωση του εργοταξίου θα πρέπει να ληφθούν πολλοί παράγοντες υπόψη όπως το είδος του έργου, πχ το οικοδομικό έργο είναι περισσότερο συγκεντρωμένο από αυτό της οδοποιίας, το μέγεθος του έργου, η θέση του έργου (μέσα στις πόλεις υπάρχει στενότητα χώρου και συνεπώς μικρή ελευθερία στη διαμόρφωσή του εργοταξίου).

Σημαντικό ρόλο παίζει και η φύση του εδάφους. Σε ανώμαλη περιοχή είναι πιθανώς προτιμότερο να κατασκευαστούν οι αποθήκες και τα συνεργεία σε πιο ομαλή περιοχή και να φτιαχτούν οι απαραίτητοι δρόμοι πρόσβασης.

Βασικός παράγοντας επίσης είναι η ροή της εργασίας. Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη προσπέλαση, μεταφορά, κυκλοφορία και εργασία ανθρώπων, μηχανημάτων, η ορθολογική αποθήκευση υλικών, ώστε να γίνονται ταυτόχρονα οι διάφορες εργασίες της κατασκευής χωρίς να εμποδίζει η μία την άλλη.  

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να λάβουμε υπόψη τις εξής γενικές αρχές:

α) Τα γραφεία πρέπει να είναι κοντά στην είσοδο για την ασφάλεια των επισκεπτών αλλά και για να μην εμποδίζουν αυτοί τις εργασίες των συνεργείων.

β) Οι αποθήκες των υλικών πρέπει να βρίσκονται κοντά στους τόπους επεξεργασίας τους για να μη γίνονται περιττές μεταφορές

γ) Όταν το έργο είναι συγκεντρωμένο πρέπει να υπάρχει περίφραξη.

δ) Η ροή κάθε εργασίας δεν θα πρέπει να επηρεάζει τις άλλες εργασίες.